Skončil svetový pohár v cyklokrose 2017/18

Poslednou previerkou našich cyklokrosárov pred nadchádzajúcimi majstrovstvami sveta vo Valkenburgu bol svetový pohár v Hoogerheide. Po dlhšom čase to neboli blatisté preteky a jazdilo sa na relatívne suchom povrchu. V kategórii Muži Elite a Muži U23 sme mali po dvoch zástupcoch. Dvadsaťtrojkári štartovali doobeda a lepšie sa darilo Jurajovi Bellanovi (Dukla Banská Bystrica), ktorý obsadil v silnej konkurencii 51 pretekárov 34. miesto a štyri priečky za ním na 38. pozícii skončil Matej Ulík (OŠK Tatran Liptovská Osada). Z víťazstva sa tešil Belgičan Eli Iserbyt.

Elitná kategória mužov prišla na rad na samý záver a tu statočne bojoval majster Slovenska Martin Haring (Dukla Banská Bystrica) aj napriek tomu, že sa hneď po štarte zaplietol do kolízie pri nájazde do terénu, kde bola trať zúžená a vychádzalo sa na rampu. Počas celých pretekov Martin sťahoval svojich súperov až nakoniec obsadil 32. miesto spomedzi 73 štartujúcich, čo bol túto sezónu najväčší počet. Ondrej Glajza (Johnson Controls AŠ MB) si vyjazdil 57. miesto.

Zvíťazil Holanďan Mathieu Van Der Poel, syn legendárneho cyklokrosára Adriho Van Der Poela, po ktorom boli aj tieto preteky pomenované „Grand Prix Adrie Van Der Poel„. Mathieu nedal šancu svojmu najväčšiemu rivalovi Belgičanovi Woutovi Van Aertovi a v úvodzovkách mu nechal iba druhé miesto. Tretí skončil jeho krajan Michael Vanthourenhout.

Naša výprava pod vedením reprezentačného trénera Róberta Glajzu ostáva v Holandsku a bude sa pripravovať na vrchol sezóny, ktorý ich čaká už o týždeň v spomínanom Valkenburgu.

Text: cxsvk    Foto: Elisa Haumesser